KERHOLAISET

torstai 10. huhtikuuta 2014

TERVETULOA BLOGISTANIAAN!


Toisella kerhokerralla tutustuttiin bloggaamiseen. Blogit ovat verkkosivustoja, joille yksi ihminen tai ryhmä kirjoittaa, valitsemastaan aiheesta. Blogit sisältävät usein tekstin lisäksi kuvia, jotkin jopa videoita. Pelkästään videoilla päivitettävää blogia kutsutaankin vlogiksi (videoblogi=vlogi). Lisätietoa blogeista löydät nettisanakirja wikipediasta (sanaa napsauttamalla pääset suoraan wikipedian blogisivulle. Mutta muista, wikipedia on yhteisöllisesti tuotettu sanakirja eli sitä saa kirjoittaa ja täydentää kuka vain. Sen määritelmät eivät siis aina ja välttämättä ole kiveen kirjoitettuja totuuksia). Wikipedian blogimääritelmän loppupuolelta löytyy mm. mikä on sarjakuvablogi!

Kerhossa jokainen etsi netistä itseään kiinnostavan blogin, jonka esitteli muille. Löysimme mm. koira-, ratsastus- ja kalastusaiheisen blogin. Hieman hankalaa olikin erottaa kotisivua ja blogia. Pääsääntöisesti helppo erottamiskeino on se, että blogissa näkyy ja kuuluu aina selvemmin blogin pitäjän oma ääni. Blogi on siis henkilökohtaisempi kuin kotisivut, joita on enemmän yrityksillä ja yhteisöillä. Esim. koulun oma sivu on kotisivu. Blogien hakupalveluja ovat mm. Blogilista ja Blogihaku.com (linkit). Näihin hakusanan kirjoittamalla, tarjoaa palvelu hakemasi aiheen blogeja.






Jokainen, joka haluaa, voi alkaa pitämään blogia. Blogit ovat useimmiten verkkopäiväkirjoja, joihin kirjoitetaan jonkin näkökulman kautta. Voit kirjoittaa harrastuksestasi, kiinnostuksiesi kohteista tai vain päiviesi kulusta. Blogissasi voit seurata jotakin ilmiötä tai jonkin alan tapahtumia (esim. pelimaailmaa tai jotain urheiluseuraa).

Blogit ovat helppo väylä tuottaa verkkoon omaa mediaa, tekstiä, kuvia, videoita. Blogissa voit kertoa omia mielipiteitäsi tai vaikka jakaa omaa taidettasi (piirroksista voi ottaa valokuvan ja laittaa sen blogiin). Kuka muuten huomasi viime viikolla Aamulehdessä jutun ehkä nuorimmasta bloggaajasta: 5-vuotiaasta pojasta, jonka legorakennelmista otetut kuvat ja tarinat päätyvät blogiin (äidin avustuksella tietysti ;) )

Helppoja blogintekoalustoja ovat mm. Blogger (jonka kautta tämä blogi on tehty) ja suomalainen Vuodatus . Aloittaaksesi blogin pitämisen, täytyy sinun luoda palveluun tunnukset tai kirjautua sisään sähköpostitunnuksillasi. Sen tekemiseen voit pyytää apua vanhemmilta ja sivuilla on helpot ohjeet siitä eteenpäin. Halutessaan blogin voi tehdä sala- tai lempinimellä eli kukaan ystäväsi ei sitä löydä ellet osoitetta heille anna. Blogin voi myös lopettaa milloin vain. Blogimaailmassa on helppo muodostaa ihan oma kaveripiirinsä samasta asiasta kiinnostuneiden kesken. Kun luet ja kommentoit ahkerasti toisten samanmielisten blogeissa, löytävät hekin sinun blogiisi. Tervetuloa blogosfääriin!



Ei kommentteja: