KERHOLAISET

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

NETTIVIDEOITA


Viidennellä kerralla keskityimme nettivideoihin ja niiden lainalaisuuksiin. Jokaisen tuntema Youtube on luonut uuden väylän julkaista omia tuotoksiaan ja seurata muiden luomia videoita tai videokanavia, kollaaseja eri videoista. Luomalla oman tilin (jonka saat erimerkiksi gmail sähköpostin luomisen kylkiäisenä), pystyt tilaamaan ja hallinnoimaan videotarjontaa. Yhdellä kerholaisista tällainen olikin.

Etsimme netistä, lähinnä Youtubesta, nettivideoita eri teemoilla. Palvelussa on valmiina muutamia karkeita otsikoita, esim. urheilu tai musiikki, jotka auttavat alkuun jos tietää mitä hakee. Hakusanalla palvelusta voi löytää mitä tahansa mutta youtuben ollessa hyvin suuri videopalvelin, on syytä olla kriittinen. Videopätkiä löytyy niin paljon, että melkein joka toisen haun mukana, tulee listalle myös epäilyttävää aineistoa. Niinpä videoita, joiden kuvassa tai nimessä on mitään epäilyttävää, ei kannata avata vaan etsiä tarjolla olevista suoraan luotettavamman oloista materiaalia. Sillä myös sitä löytyy, niin paljon, että esim. jokaisesta kuviteltavissa olevasta harrastuksesta löytyy kuvamateriaalia. Youtubessa pidetään myös vlogeja eli videoblogeja.

Myös paljon kaikkea hassua löytyy ja Youtubesta nousee myös uusia tähtiä, mm. Robin "löydettiin" laulamasta Youtubesta. Tämän kevään suomalainen hitti on ollut Sara Marie Forsberg eli youtube-nimellä Smoukahontas, tyttö, joka osaa puhua ja laulaa monilla kielillä:

https://www.youtube.com/watch?v=ybcvlxivscw



Youtube onkin nykyään kuin yksi televisiokanava, joka esittää valisemiasi, lähinnä lyhyehköjä videoita mutta sieltä löytää myös mm. vanhoja lastenohjelmia ja pitkiä elokuviakin pätkittynä muutamaksi klipiksi.

Kerholaisten omiakin videota katseltiin, jokaisen omalla puhelimellaan kuvaamia. Mukana oli myös tarinallisia pätkiä, ja jopa kuin lyhytelokuvan kohtauksia. Keskustelimmekin, kuinka lyhyessäkin hyvässä videossa on juoni. Miettimällä videolleen etukäteen myös 
-alun eli esittelyosion, 
-keskikohdan, jossa juoni etenee ja 
-huippukohdan, jossa tapahtumat huipentuvat sekä 
-lopun, joka on ratkaisun paikka, voi luoda lyhyen mutta juonikkaan puhelinelokuvan. 

Kerholaiset olivat jakaneet omia videoitaan kavereille Whatsappissa, sovelluksessa, jonka kautta he puhelimillaan pitävät yhteyttä kavereihin ja jossa muodostetaan ryhmiä, joille jaetaan viestejä ja mm. juuri netistä löytämiään tai itse kuvaamiaan videoita.

Lopuksi tarinoita kehitelläksemme teimme oman lyhyen tarinapajan, jossa kirjoitettiin jokainen paperille lause tai kaksi ja paperit laitettiin ringissä eteenpäin. Seuraava lisäsi edelliseen lauseeseen oman jatkonsa, taittoi ensimmäisen kirjoituksen piiloon ja antoi vain omakirjoittama lause näkyvissä paperin seuraavalle. Näin etenimme kaksi kierrosta ja saimme aikaiseksi muutaman erittäin hauskan ja pari jopa ihan loogistakin pikku tarinaa!

Läksyksi tuli tutkia puhelimen oman videokuvaustoiminnon lisäksi videosovelluksia vine, jolla voi tehdä puhelimessa lyhyitä 6sek. mittaisia videolooppeja ja animoto, jolla voi muodostaa valokuvista animaation. 

Omalle liikkuvan kuvan mediatuotannolleen voi saada helposti yleisöä jakamalla sen Youtubessa ja järjestää siellä esim. kavereille netti ensi-illan kuvaamalleen lyhytelokuvalle! 




Ei kommentteja: